STATUS PENARAFAN PEMBESTARIAN SEKOLAH 2016 (#SSQS2016)

Assalamualaikum,
Salam Sejahtera, dan
Salam Muafakat Bangsa Johor.

Tahniah dan terima kasih kepada semua sekolah atas 100% status penarafan ssqs2016.

header2016

2016-08-18 11_46_49-Dashboard SSQS PKG

Kami mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada semua yang terlibat khasnya kepada penyelaras SSQS2016 peringkat sekolah iaitu Guru Penyelaras bestari dan Guru Penyelaras ICT serta Pentadbir yang berusaha untuk melengkapkan penarafan ini.

PENARAFAN PEMBESTARIAN SEKOLAH 2016 (#SSQS2016)

Assalamualaikum, Salam Sejahtera, dan
Salam MUAFAKAT Bangsa Johor.

Pengetua dan GuruBesar,
Urusetia SSQS2016 Peringkat Sekolah (Guru Penyelaras Bestari & Penyelaras ICT)

Tuan,

MAKLUMAN PENARAFAN PEMBESTARIAN SEKOLAH MENGGUNAKAN SMART SCHOOL QUALIFICATION STANDARDS (SSQS2016)

Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk.

2.            Dimaklumkan bahawa Bahagian Teknologi Pendidikan (BTP), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan menjalankan pelaksanaan dan pemantauan penarafan pembestarian sekolah yang dilaksanakan secara dalam talian mulai 15 Julai hingga 30 Ogos 2016 seperti surat dengan nombor rujukan : KP (BTP-PPSB) 8817/3/4/Jld.3 (25) bertarikh 27 Mei 2016.

3.            Sehubungan itu, semua sekolah di Negeri Johor diminta memulakan proses penarafan secara atas talian ini pada pautan berikut  :

4.      Bagi membantu proses pelaksanaan ini, pihak sekolah diminta memohon bantuan Guru Penyelaras Bestari/Guru Penyelaras ICT sebagai Urusetia SSQS bagi pelarasan Admin di peringkat sekolah. Selain itu, pihak sekolah diminta mendapatkan senarai token bagi melaksanakan proses penarafan melalui log masuk Admin pada pilihan menu Sekolah menggunakan Kata Laluan kod sekolah masing-masing.

5.            Pihak tuan diharapkan dapat memanjangkan perkara ini kepada semua Guru dan Murid di bawah seliaan pihak tuan. Lampiran disertakan sebagai surat makluman kepada pihak tuan. Kerjasama tuan amatlah dihargai.

a. Surat Arahan Perlaksanaan SSQS 2016  Kementerian Pendidikan Malaysia.

b. Surat Arahan Perlaksanaan SSQS 2016  Bahagian Teknologi Pendidikan Johor.

6.     Sebarang pertanyaan, sila hubungi Unit Pembestarian Sekolah, Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri Johor  di talian 07-5581893 sambungan 109, 158 atau 159 atau Urusetia SSQS Zon Pengerang, En. Jailani Bin Mohd Yusoff ditalian 07-8278720 atau 013-5939585.

Bagi panduan pengisian, bole lihat video pada pautan dibawah:

Sekian, terima kasih.

AGIHAN NETBOOK 1MALAYSIA FASA 5 TAHUN 2016

Assalamaualaikum,
Salam Sejahtera,
Salam Muafakat Bangsa Johor.

Kepada Guru Penyelaras Bestari Dan Guru Penyelaras ICT:
SK Bandar Penawar 2,
SM Sains Kota Tinggi,
SJKC Yok Poon.

Sukacita dimaklumkan bahawa permohonan Netbook 1Malaysia sekolah tuan telah diluluskan oleh Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri Johor.

Berikut dilampirkan surat kelulusan daripada Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri Johor. Sebarang pertanyaan sila hubungi En. Abu Saifuddin Bin Hj. Abu Hanifah, ditalian 07-5581895.

Klik pada pautan Surat Kelulusan.

Sekian, terima kasih.

SEMAKAN STATUS KAMPUS ASTRO SEKOLAH 2016

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Salam Muafakat Bangsa Johor.

Guru Perpustakaan Media Zon Pengerang.

Adalah dimaklumkan bahawa Kampus Astro Bersama Komuniti Sekolah (KABKS) telah memperbaharui tempoh khidmat Corporate Service Responsibilities mereka bersama Kementerian Pendidikan Malaysia.

Bagi memudahkan pihak Astro untuk menyelenggara dan membuat semakan terhadap peralatan Kampus Astro sekolah tua/puan, mohon jasa baik untuk melengkapkan data Status Kampus Astro sekolah anda.

Sila pergi ke pautan dibawah untuk melengkapkan status tersebut.

STATUS KAMPUS ASTRO 2016

Sekian, Terima Kasih.

Muafakat Membawa Berkat.

TEMPLATE ONLINE PENGISIAN DATA BACAAN NILAM 2016

Assalamualaikum,
Salam Sejahtera dan
Salam Muafakat Bangsa Johor.

Makluman kepada rakan-rakan GPM dan Penyelaras NILAM, Template Online Pengfisian Data Bacaan NILAM sekolah telah diupload ke dalam portal. Rakan-rakan boleh membuat pengisian mengikut sekolah masing-masing. Bagi Sekolah yang telah sedia menggunakan Sistem Tarantula iNILAM, boleh terus menggunakan sistem tersebut. Bagi sekolah-sekolah SKM (Sekolah Kurang Murid) atau menghadapi masalah dengan iNILAM, adalahg digalakkan menggunakan Template Online ini.

Bagi mengisi Template Online ini, rakan-rakan boleh pergi ke menu utama dan klik ikon menu PELAPORAN, dan pilih Data Bacaan NILAM. atau boleh secara terus melalui pautan : gg.gg/NILAMPKGP.

Sebarang kemusykilan, sila hubungi En. Mohd Kamal Iskandar Mohd Shafri ditalian 012-7907936 atau 07-8278720.

Contoh KewPa 3 Netbook SKMM

Assalamualaikum, Salam Muafakat Johor.

Tuan/Puan boleh memuatturun contoh KewPa 3 Netbook SKMM seperti pautan di bawah sebagai rujukan dan panduan.

Bengkel Pembinaan Bahan Bantu Mengajar Berasaskan Aidio Video

Assalamualaikum
Salam Muafakat Johor

Pusat Kegiatan Guru Pengerang dengan kerjasama PPD Kota Tinggi akan menganjurkan Bengkel Pembinaan Bahan Bantu Mengajar Berasaskan Audio Video kepada Guru Penmyelaras Bestari dan Guru Penyelaras ICT.

Tuan/puan boleh memuat turun surat penggilan tersebut dengan klik pada pautan dibawah:

1. Surat Panggilan.
  2. Senarai Peserta

Sekian untuk makluman semua.